We zien de laatste tijd veel meer microleder barkrukken op de markt verschijnen. De benaming van deze barkrukken doet voorkomen alsof de bekleding gemaakt is van leer. Maar is dat wel echt zo? Wat is microleder precies en hoe verhoudt dit materiaal zich ten opzichte van leer en kunstleer? Wij leggen je het graag uit.

Type leer

Om te beginnen heb je dierenhuid leer, wat op te delen is in verschillende typen, namelijk:

  • Varkensleer (veel modellen barkrukken uit Azie)
  • Geitenleer (veel modellen barkrukken uit India)
  • Runderleer (veel modellen barkrukken uit Europa)

Daarnaast heb je regenerated leather (microleder) en nep leer. Deze zullen we hieronder verder toelichten.

Regenerated leer

Regenerated leather is een ander en goedkoper type leer. Bij dit materiaal verzamelt men al het snijafval van een huid en vermaalt men deze tot pulp. Dit wordt vermengd met lijm en daar perst men dan een stof uit, ter dikte van tuigleer. Omdat hierin dierenhuid verwerkt is, mag het materiaal dat gerealiseerd is, leer genoemd worden. Het is een beetje te vergelijken met hardboard (een betrekkelijk dun, stevig plaatmateriaal dat bestaat uit zeer kleine op elkaar geperste houtvezels).

Regenerated leer is dus eigenlijk een verzameling van allemaal kleine stukjes leer, dat bijeengehouden wordt door lijm in plaats van dat het bestaat uit een geheel, zoals bij echt leer. Dit heeft als nadeel dat de kans op scheuren groot is, zeker op de plaatsen waar de bekleding gestikt is.

Microleder

Een term / type leer dat je steeds vaker voorbij ziet komen bij barkrukken is Microleder. Hierbij is wat je ziet (de bovenkant) gemaakt van hetzelfde materiaal als kunstlederen barkrukken, alleen doordat de drager (onderkant) gemaakt is van (stukken) leer, mag je het wettelijk gezien leer noemen.
Dit product heeft helaas niet de voordelen van echt leer; eigenlijk alleen de slechte eigenschappen, doordat alleen de drager (de onderkant, die je niet ziet) gemaakt is van leer. Microleder verkleurt namelijk en het plooit. Dat wil zeggen; het is niet elastisch genoeg (zeker de goedkopere varianten) en het kan afgeven. In feite is het gewoon regenerated leder (zie omschrijving hier boven).

Kunstlederen barkrukken

De drager van een kunstlederen barkruk is vaak gemaakt van katoen. Dit is ijzersterk en scheurt niet. Daarbij is de toplaag beschikbaar in allerlei kwaliteiten.
Een voordeel van kunstleder is dat het goedkoper is om te maken, waardoor er dus meer kwaliteit naar de grondstoffen kan (toplaag).

Wat geen leer is, maar wel misleidende benamingen zijn die de indruk wekken dat het om echt leer gaat;

> Faux Cuir
> Buffel PU
> PU leather
> PU pilot leather

Waarom men deze benamingen gebruikt laat zich raden. Mensen geloven blijkbaar nog steeds dat leer beter is dan kunstleer. En dat is toch echt maar de vraag. Kunstleer heeft namelijk een heel aantal voordelen.

Voordelen kunstlederen barkrukken

Een barkruk met een mooie kunstlederen zitting is niet van een barkruk met echt leer te onderscheiden. Daarbij is kunstlederen zitting eenvoudig in onderhoud en vaak veel goedkoper. Daarnaast kan men kunstleder produceren met een bepaalde “rek”, waardoor je het veel strakker kan stofferen en de kans op plooien kleiner is.

Het is een fabel dat kunstleer plakt en echt leer ademt. Leer wordt namelijk gekleurd en daarna in 99 van de 100 gevallen voorzien van een vloeistof dichte coating. Hierdoor ademt het dan net zo goed (of slecht) als kunstleer. Er bestaan wel ademende leersoorten, maar die wil je niet op een barkruk, want dat neemt elke vlek op als een spons en is dus bij het morsen van wijn of voedsel niet meer schoon te krijgen.

Kies ik voor een barkruk met leer of kunstleer?

Het is niet voor niets dat er in de horeca, in ziekenhuizen en in de zorg - kortom daar waar intensief gebruik is - kunstleder meubilair wordt gebruikt. Het is niet waar dat je er niet goed aan doet om leren barkrukken te kopen. Alleen raden we het af bij intensief gebruik.

Is leer milieuvriendelijker dan kunstleder?

Dan nog even een blik op het milieu met betrekking tot dit onderwerp. Is een van de twee materialen beter voor het milieu?
Leer moet gelooid worden (dit is het proces van het behandelen van huiden van dieren om leer te produceren) en zeker bij de de goedkopere leders is dat een niet heel milieuvriendelijke vorm van verwerken.
Kunstleder is een bijproduct van aardolie, wat ook niet een beste naam heeft met betrekking tot het milieu. Alleen kunstleder is wel efficiënter; je koopt deze als rol van 140cm breed en zo lang als dat je wilt. Hierdoor is de hoeveelheid snijafval minimaal. Een dierenhuid heeft geen standaard maten (logisch), waardoor je te maken hebt met snij afval. Dit snij afval wordt daarentegen wel weer gebruikt, namelijk voor regenerated leer oftewel, microleder. Het is dus om het even welk materiaal beter of slechter is voor het milieu.

Scroll naar boven