Leer of Kunstleer

Er is de laatste tijd nogal wat te doen over het materiaal van de bekleding van uw barkruk. En dan vooral de vraag; willen we leer of kunstleer?

Het is een groot misverstand dat leer altijd duurder is dan kunstleer. Er zijn veel kunstleders die een veelvoud van de prijs van leer zijn. Vaak is kunstleer eenvoudiger in het onderhoud. Ook het type leer is nog niet voor iedereen duidelijk, de goedkopere lijn barkrukken worden vaak bekleed met de volgende verschillende types leer;

Varkensleer (veel modellen barkrukken uit Azie)
Geitenleer (veel modellen barkrukken uit India)
Runderleer (veel modellen barkrukken uit Europa)

Een ander en goedkoper leer is regenerated leather, hierbij verzamelt men al het snijafval van een huid en vermalen deze tot pulp. Dit wordt vermengd met lijm en daar perst men weer een materiaal van ter dikte van tuigleer en dat mag dan ook leer genoemd worden. Het is een beetje te vergelijken met hardboard, doordat het allemaal kleine stukjes leer zijn die bijeengehouden worden door de lijm, hierdoor is de kans op scheuren groot zeker daar waar het gestikt is.

Wat geen leer is maar wel misleidende benamingen zijn die de indruk wekken dat het om echt leer gaat;

Faux Cuir
PU leather
Buffel PU
PU pilot leather

Waarom men deze benamingen gebruikt laat zich raden, mensen geloven blijkbaar nog steeds dat leer beter is dan kunstleer. En dat is toch echt maar de vraag… Een mooi kunstleer is niet van echt leer te onderscheiden en is eenvoudig in onderhoud en vaak veel goedkoper.

Het is niet zo dat kunstleer plakt en echt leer ademt. Leer wordt gekleurd en daarna in 99 van de 100 gevallen voorzien van een vloeistof dichte coating en dan ademt dit echt net zo goed of slecht als kunstleer. Er bestaan ademende leersoorten maar dat wil je niet op een barkruk want dat neem elke vlek op als een spons en is dus bij morsen van wijn of voedsel niet meer schoon te krijgen.