Er zijn veel barkrukken te koop, in alle soorten en maten. Naast het uiterlijk van de barkruk zijn er ook andere aandachtspunten om rekening mee te houden. In dit artikel leggen we uit welke soorten barkrukken er zijn, en waar je op moeten letten bij de aanschaf.

Wie gaat er op de barkruk zitten? 

In principe is dat niet zo belangrijk. Het lengteverschil van mensen zit hem voornamelijk in de benen en niet zo zeer in het bovenlichaam, dus de hoogte van de kruk kan voor iedereen gelijk zijn. Kleine kinderen zijn hierin wel een uitzondering; daarvoor is een in zithoogte verstelbare barkruk vaak een uitkomst. Daarbij is het wel handig om een beetje rekening te houden met het gewicht van de persoon door te kijken naar waar de barkruk vandaan komtIn hoogte verstelbare barkrukken uit Azië zijn namelijk gemaakt voor (je raad het al) de Aziatische markt, waar men kleiner en lichter is. dus dan kun je bij een persoon rond de 100kg beter kijken naar een barkruk met een vaste hoogte.  

Kies de juiste hoogte 

Een barkruk is doorgaans hoger dan een stoel. Je zit dus hoger en een goede balans is belangrijk. Waar moet je op letten bij het bepalen van de zithoogte? 

Reken een afstand van maximaal 28 centimeter vanaf de bovenkant van de bar. De ideale zithoogte is dus 28cm lager dan de bovenzijde van het bar blad. Indien je bar blad niet dikker is dan 10cm, dan blijft er voldoende beenruimte over. Bij een barkruk met gasveer mag de afstand tussen de grond en bovenkant van je bar bladniet hoger zijn dan 100cm. Het is namelijk zo dat als je bar hoger is dan 100 cm, dat je dan de gasveer in de hoogste stand gaat gebruiken. Door je eigen gewicht zakt de barkruk 4 a 5 cm in. Op het moment dat je dan van de kruk af stapt, schiet de gasveer tegen zijn blokkering. Uiteindelijk gaat hij daar op lek en werkt de gasveer niet meer. 

Verstelbare barkrukken, barkrukken met gasveer 

Naast niet-verstelbare barkrukken hebben we ook barkrukken die in hoogte verstelbaar zijn.  

Bij dit type barkruk wordt er een cilinder met gasdruk gebruikt. Met dit mechanisme kan de hoogte van de kruk ongeveer 20 centimeter versteld worden.  

Het voordeel van een verstelbare barkruk, is dat hij geschikt is voor meerdere bladhoogtes en hoeft daarom niet op maat gemaakt te worden. Ook geeft de gasveer barkruk een beetje mee wanneer je gaat zitten en weer opstaat. Dat wordt als comfortabel ervaren.  

Nadelen van een verstelbare barkruk zijn dat een verstelbare barkruk meer aan slijtage onderhevig is door de bewegende onderdelen. Het gebruik van de barkruk in de uiterste stand van de gasveer zal de levensduur van de gasveer verkorten en wordt dus ook door ons afgeraden. Ook mag de afstand tussen de grond en de bovenkant van je bar blad niet hoger zijn dan 100cm. Verder is de kruk door de gasveer ook draaibaar waardoor de rugleuning tegen je blad kan stoten, wat de kans op schades aan je rugleuning dan ook groter maakt, dan wanneer je een kruk op vaste hoogte zou hebben. 

Welke vormgeving heeft de barkruk? 

Als je een smalle bar hebt met weinig loopruimte, dan is het verstandig om poten te kiezen die niet breder uitlopen dan het zit oppervlak. Op die manier zul je dan niet zo snel struikelen over de poten. Met een verstelbare barkruk met vaste voet kun je dit voorkomen. 

Met of zonder rugleuning? 

De regel voor de keuze van een rugleuning is als volgt: hoe langer je zit, hoe belangrijker het is dat een barkruk een rugleuning heeft. Wanneer de barkruk gebruikt wordt voor even zitten en weer snel door, dan is een rugleuning minder belangrijk. Als het echt gebruikt wordt als “hoge stoel”, dan is een barkruk met rugleuning aangenamer om op te zitten voor langere periodes. 

Met of zonder zitkussen? 

Hier speelt de duur van het zitten ook weer een rol. Een barkruk met zitkussen is zachter en comfortabeler. Let er wel op dat de bekleding meer schadegevoelig is en zorg er altijd voor dat de bekleding praktisch te reinigen is. Let op het juiste schoonmaakmiddel! Het advies is om de zitting alleen met een zachte doek en warm water schoon te maken. Dus gebruik geen alcoholhoudende producten, zoals bijvoorbeeld Glassex. 

Hoe staat de barkruk op de vloer? 

Er zijn barkrukken met vier vaste poten en er zijn barkrukken met een kolomvoet. 4 poten is transparanter, waardoor je meer ziet van je vloer. In hoogte verstelbaar oogt wat rustigermaar dan zie je weer minder van je vloer 

Welke kleur barkruk past het beste? 

Dat is altijd een persoonlijke keuze, maar heb je veel RVS in de keuken, dan is chroom niet altijd even mooi voor je frame. Tegenwoordig is zwart in de modemaar ook RVS of een barkruk met RVS look doen het goed in een keuken met RVS accenten.  

Hoeveel barkrukken heb je nodig? 

Meet de lengte van je blad en deel die door 60 cm. Dat is ongeveer wat je per persoon voor een barkruk qua ruimte nodig hebt Dat is het aantal krukken die zullen passen aan je bar(tafel). Wij zeggen 60 cm, maar in ieder geval minimaal 55 cm. 

Reiniging van de barkruk 

Over het algemeen kun je elke barkruk reinigen met warm water en een zachte doek. Gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen die de kleur en het materiaal kunnen aantasten. In situaties waar veel gebruik wordt gemaakt van barkrukken door veel verschillende personen is eenvoud te adviseren. Niet teveel detail, geen bekleding die snel vuil wordt of kan scheuren en kleuren die niet erg besmettelijk zijn. Wacht nooit te lang met reinigen, je kunt beter één keer per dag snel een doekje over de stoel halen dan de barkrukken eens in de paar weken grondig schoonmaken. Gebruik, zoals eerder gezegd, geen alcoholhoudende producten  

Hulp nodig bij je keuze voor de juiste barkruk of nog vragen? Neem voor meer informatie contact met ons op of bezoek onze showroom in  Hoek van Holland. Wij helpen je graag verder! 

Scroll naar boven