Barkruk kopen, waar moet je op letten?

Er zijn veel barkrukken te koop, in alle soorten en maten. Naast het uiterlijk van de barkruk zijn er ook andere aandachtspunten om rekening mee te houden. De criteria voor barkrukken in de horeca zijn anders dan een barkruk voor thuis. In dit artikel leggen we uit welke soorten barkrukken er zijn, en waar je op moeten letten bij de aanschaf.

Bepaal de juiste zithoogte

Een barkruk is doorgaans hoger dan een stoel. Je zit dus hoger en een goede balans is belangrijk. Waar moet je op letten bij het bepalen van de zithoogte?

  1. Reken een afstand van maximaal 30 centimeter vanaf de bovenkant van de bar. De ideale zithoogte is 28cm lager dan de bovenzijde van het barblad. Indien uw barblad niet dikker is dan 10cm blijft er voldoende beenruimte over. Bij een barkruk met gasveer mag de bovenkant van uw barblad niet hoger zijn dan 100cm. Een gasgeveerde barkruk die altijd in de hoogste stand gebruikt zal worden zal de levensduur van de gasveer aanzienlijk verkorten.
  2. Houd rekening met hoogteverschillen en zorg dat er voldoende ruimte is om vrij te bewegen. Niet elke bar of tap heeft een vlakke onderzijde. In principe moet je meten vanaf het laagste punt van het tafelblad inclusief steunen en houders.

Verstelbare barkrukken, barkrukken met gasveer

Om zoveel mogelijk mensen van dienst te zijn kun je kiezen voor barkrukken met verstelbare hoogte. Bij dit type barkruk wordt er een cilinder met gasdruk gebruikt, met het mechanisme kan de hoogte van de kruk ongeveer 20 centimeter versteld worden.

Voordelen van een verstelbare barkruk:

  • De verstelbare kruk kan door mensen van verschillende lengte en omvang gebruikt worden.
  • Bij een gesprek of overleg kunnen personen met een verschillende lengte toch op ooghoogte met elkaar spreken.
  • De gasveer barkruk geeft een beetje mee wanneer je gaat zitten en weer opstaat. Dat wordt als comfortabel ervaren.

Nadelen van een verstelbare barkruk:

  • Een verstelbare barkruk is meer aan slijtage onderhevig door de bewegende onderdelen.
  • De bovenkant van uw barblad mag niet hoger zijn dan 100cm
  • Omdat in het midden van de kruk zich één gasveer bevindt is met daaronder poten is een verstelbare barkruk minder stabiel dan een kruk met vier vaste poten.
  • Het gebruik van de barkruk in de uiterste stand van de gasveer zal de levensduur van de gasveer verkorten en wordt dus ook door ons afgeraden.

Barkrukken met verstelbare hoogte zijn praktisch wanneer er veel mensen gebruik maken van de kruk zodat elk persoon de hoogte naar wens kan instellen. Bij een gesprek kunnen de gesprekspartners op gelijke hoogte converseren.

Houd wel rekening met de maximale hoogte van de kruk. Wanneer de hoogste positie van de kruk minder dan 30 centimeter afstand heeft tot aan het tafelblad passen de benen van de persoon op de kruk waarschijnlijk niet meer onder de bar. Let dus op de maximale hoogte van de verstelbare barkruk.

Omdat er in het midden een gasveer wordt geplaatst bij verstelbare barkrukken zal de balans van de barkrukken altijd minder zijn dan een model met vier vaste poten. In een kantoor is dat meestal geen bezwaar. In een omgeving zoals een bar of café zal eerder gekozen worden voor een vaste kruk. Hoe groter de kans op alcoholgebruik hoe verstandiger de keuze voor een vaste barkruk!

Een verstelbare barkruk wordt meestal opgebouwd uit metaal, een barkruk met vaste hoogte heeft meer mogelijkheden op het gebied van materiaal. Dat kan eveneens metaal zijn, maar ook solide houten stoelpoten of een combinatie van materialen.

Kies de juiste barkruk voor de juiste omgeving

Naast de praktische functie moet de barkruk ook passen in het bestaande interieur. Soms ook in letterlijke zin, als er weinig beschikbare ruimte voorhanden is zal de keuze voor een elegant en smal model vanzelfsprekend zijn. Bij een klassieke bar zul je waarschijnlijk ook kiezen voor een solide barkruk van natuurlijke materialen. Dat neemt niet weg dat je met de juiste barkruk een bijzonder accent kunt geven aan de ruimte.

Barkruk voor particulier of zakelijk gebruik

Er zijn andere eisen bij een zakelijke barkruk dan bij particulier gebruik. In omgevingen waar veel mensen komen en veel mensen gebruik maken van de barkruk is het van belang meubilair te kiezen dat veelzijdig en comfortabel is voor een breed publiek, letterlijk en figuurlijk. De barkrukken moeten onderhoudsvriendelijk zijn, duurzaam en praktisch.

In een privé situatie waar de barkruk ook meer in het oog zal springen is het design misschien wel van groter belang als bij een zakelijke barkruk. De intensiviteit van het gebruik is aanzienlijk minder maar ook weet je veel beter voor wie de barkruk is dus komen persoonlijke voorkeuren veel meer om de hoek kijken.

Onze volledige collectie barkrukken is uitermate geschikt voor huishoudelijk gebruik. Indien zakelijk gebruik gewenst is dan zal niet ieder model aan de juiste eisen voldoen. U kunt altijd contact met onze verkopers opnemen om u van advies te voorzien om zo de juiste keuze te maken.

Dit zijn de voornaamste overwegingen voor particuliere barkrukken:

Wie gaat er op de barkruk zitten?

Zijn de gebruikers doorgaans kinderen of volwassen, wat is de gezinssamenstelling en hoe groot is de diversiteit in lengte en gewicht van de bewoners. Vaak wordt de grootste en zwaarste persoon in het gezin als maatstaf genomen.

Kies de juiste hoogte

Zoals eerder aangegeven is het belangrijk dat er minimaal 10 centimeter tussen de benen en de onderzijde van het tafelblad speling is. Dat komt neer op maximaal 30 centimeter vanaf het zitvlak maar dat is uiteraard afhankelijk van de omvang van de persoon op de barkruk.

Welke vormgeving heeft de barkruk?

Als er een smalle bar is met weinig loopruimte is het verstandig om poten te kiezen die niet breder uitlopen dan het zit oppervlak. Dan zul je niet zo snel struikelen over de poten. Bij een verstelbare barkruk met vaste voet kun je dit voorkomen.

Met of zonder rugleuning?

De regel voor de keuze van een rugleuning is als volgt; hoe langer je zit hoe belangrijker een rugleuning. Wanneer de barkruk gebruikt wordt voor even zitten en weer snel door is een rugleuning minder belangrijk. Als het echt gebruikt wordt als “hoge stoel” is een rugleuning aangenamer om op te zitten voor langere periodes. Een rugleuning kan tevens dienst doen als kapstok.

Met of zonder zitkussen?

Hier speelt de duur van het zitten ook weer een rol. Een barkruk met zitkussen is zachter en comfortabeler. Let er wel op dat de bekleding meer schadegevoelig is en zorg er altijd voor dat de bekleding praktisch te reinigen is. Let op het juiste schoonmaakmiddel! Het advies is om de zitting alleen met een zachte doek en warm water schoon te maken.

Hoe staat de barkruk op de vloer?

Er zijn barkrukken met vier vaste poten, met één deel in het midden en een solide voet. Er zijn barkrukken met voetensteun, die zijn met name voor kleinere personen erg comfortabel. Een barkruk met één buis of gasveer in het midden heeft wat minder balans en belastbaar vermogen dan een kruk op drie of vier vaste poten.

Welke kleur barkruk past het beste?

Je kunt kiezen voor een kleur die opgaat in de omgeving of je kunt met een opvallende kleur zitting juist een accent geven aan de ruimte. Betrek alle gezinsleden in de beslissing voor de juiste kleurstelling.

Voor barkrukken in kantoren en in de horeca gelden enkele aanvullende aandachtspunten:

Waar staat de barkruk?

Wordt de barkruk geplaatst in de receptie of aan de bar? Staat de kruk duidelijk in het zicht of niet? Is het fel verlicht of donker? De locatie van de barkruk is van groot belang voor de keuze.

Toepassing en publiek

Op kantoor is een draaiende barkruk vaak erg praktisch, in een café voor de tap kun je beter kiezen voor een vaste kruk met een hoge belastbaarheid en stabiliteit. Bedenk vooraf wie het meest gebruik zal maken van de barkrukken en op welke wijze. Het aantal gebruikers bepaalt ook de gewenste kwaliteit en duurzaamheid.

Reiniging van de barkruk

Over het algemeen kun je elke barkruk reinigen met warm water en een zachte doek. Gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen die de kleur en het materiaal kunnen aantasten. In situaties waar veel gebruik wordt gemaakt van barkrukken door veel verschillende personen is eenvoud te adviseren. Niet teveel detail, geen bekleding die snel vuil wordt of kan scheuren en kleuren die niet erg besmettelijk zijn. Wacht nooit te lang met reinigen, je kunt beter één keer per dag snel een doekje over de stoel halen.

Barkrukken zijn mooie en praktische meubels die in vrijwel elke situatie passen. Kijk goed naar de locatie en het gebruik, kies op basis daarvan de juiste barkruk.

Neem voor meer informatie contact met ons op of bezoek onze showroom in Hoek van Holland. Wij helpen je graag verder!